De zwartvoetpinguïn

De zwartvoetpinguïn

  Pinguïns

De zwartvoetpinguïn

Steekkaart

De zwartvoetpinguïn

Wetenschappelijke naam:
Spheniscus demersus
Familie:
Spheniscidae
Klasse:
Aves
Phylum:
Chordata
Registratiejaar:
Linnaeus, 1758
IUCN-status:
Bedreigd
Verspreiding:

De zwartvoetpinguïn leeft in het zuidelijk halfrond, in Zuid-Afrika en Namibië.

Habitat:

Hij leeft in kolonies, voornamelijk op de kust.

Grootte:

Hij kan 60 tot 70 cm groot worden en 2 tot 4 kg wegen.

Voeding:

Zijn voeding bestaat voor 40% uit vis, maar hij houdt ook van weekdieren.

Instandhoudingsprogramma:

Nausicaá neemt deel aan het Europese instandhoudingsprogramma - EEP - voor de zwartvoetpinguïn (Spheniscus demersus).

De zwartvoetpinguïn
 

Sinds 1975 is de handel in zwartvoetpinguïns verboden door de Overeenkomst van Washington.

Wist je dat?

Hier hangt een sterke geur!

Er zijn er die vinden dat hun habitat een sterke geur afgeeft. Dat is de geur van guano: de uitwerpselen van de pinguïns. Deze geur is ook sterk aanwezig in het wild.

In Zuid-Afrika werd de guano door de mens gebruikt als bemestingsmiddel omwille van de hoge concentratie stikstof en deze exploitatie is een van de vele redenen die ervoor zorgen dat de populatie van deze vogels afneemt. In het wild leven nog maar 80.000 zwartvoetpinguïns.

Op Antarctica hebben resten van guano, waargenomen via satelliet, het mogelijk gemaakt om kolonies van keizerpinguïns te lokaliseren die voordien nog niet waren geteld.

Waar vind je dit dier?

Deze Zuid-Afrikaanse vogel leeft in kolonies, voornamelijk op de kusten van Zuid-Afrika en in Namibië.

Hoe herken je dit dier?

Hij kan 60 tot 70 cm groot worden en 2 tot 4 kg wegen. Dit is een sociaal en trouw kuddedier. De pinguïn vliegt niet. Hij heeft trouwens korte vleugels die eerder lijken op 'schubben'. Hij kan met een snelheid van meer dan 12 km/u onder water zwemmen. De pinguïns kunnen 30 tot 100 km afleggen om voedsel te vinden.

Wat maakt dit dier bijzonder?

Hij communiceert via rauwe kreten die lijken op het gebalk van een ezel, vooral 's nachts.

De pinguïn vormt een koppel met zijn partner voor meerdere voortplantingsseizoenen of zelfs voor het leven. Er worden doorgaans twee eieren per jaar gelegd. Het koppel brengt zijn kroost samen groot en verdeelt de taken.   De kleintjes worden vervolgens gevoed door regurgitatie.

De broedtijd van het ei bedraagt 39 dagen. Bij de geboorte kan niet worden gezegd of de pinguïnbaby een mannetje of een vrouwtje is. Na een paar weken nemen de verzorgers een veer van het dier, waarop dan een DNA-analyse wordt uitgevoerd om het geslacht te bepalen.

Momenteel leven er in NAUSICAA 22 pinguïns, waarvan 10 koppels. Sinds 2009 zijn er 23 pinguïnbaby's in het Centrum geboren.

Bedreiging en beschermingsmaatregel

De bedreigingen die wegen op de zwartvoetpinguïn zijn voornamelijk gelinkt met menselijke activiteiten: olievervuiling (olievlekken), toerisme en de bijbehorende kustbebouwing, bijvangst en overbevissing van soorten waarmee de pinguïn zich voedt.

Dotatiefonds Nausicaá

Sponsoren

Nausicaa steunt SANCCOB, een Zuid-Afrikaanse vereniging die met olie besmeurde, gewonde, zieke of ouderloze zeevogels opvangt, verzorgt en weer beter maakt.

Pinguïnwandeling

Waar te vinden in Nausicaá?

IN HET OOG VAN DE KLIMAATORKAAN

De zwartvoetpinguïn

Het Oceaan-magazine

Doorloop onze nausicaa blog

A la une

Een verdrag over biodiversiteit op volle zee

83 landen, bijeen in de Verenigde Naties, hebben het Internationaal Verdrag ter bescherming van de biodiversiteit van de volle zee al ondertekend.

banc de mérous ile de malpelo

Article

LINEUP OCEAN in het grote bassin van Nausicaá

Een duik in het grote bad voor LINEUP OCEAN, een in het Blue Living Lab van Nausicaá geïncubeerde start-up!

Article

Grijze zeehond of zeekalf: hoe de zeehonden van de Opaalkust herkennen?

Om de zeehonden van de Opaalkust te observeren, is het handig om een onderscheid te kunnen maken tussen de grijze zeehond en het zeekalf!